ВОЛОКОННО-ОПТИЧНІ КАБЕЛІ FTTH

Продукти

FTTH кабель являє собою оптоволоконний кабель з силовим елементом, який прокладається від обладнання, яке використовують інтернет провайдери до терміналу користувача, встановленого в будинку. Сигнал в мережі передається завдяки руху світлового потоку.
Кабель абонентський FTTH дозволяється використовувати в котеджних селищах і приватному секторі. Технічних обмежень для застосування в багатоквартирних будинках немає, але через високу вартість кабелю і обладнання таке рішення не користується попитом. Захисна оболонка кабелю типу FTTH дозволяє витримувати перепади температури і опади. Тому лінію можна вести на вулиці, від стовпа до приміщення або від стовпа до стовпа. У будинках кабель може прокладатися в спеціальних лотках, за плінтусом або в трубопроводі, а в багатоповерхових будинках в шахтах.
Головна перевага — на відстані в 15-20 км від вузла зв’язку кабель може передавати сигнал без втрат, що виключає необхідність установки спеціальних підсилювачів сигналу. Прокладання ліній з використанням FTTH кабелів дозволяє знизити енергоспоживання і витрати на обслуговування технічних приміщень, так як відсутня необхідність встановлювати комутаційне обладнання.

Переваги FTTH кабелю


Залежно від різновиду, кабель оптичний FTTH складається з одного або декількох волокон, які знаходяться всередині пластикової оболонки, яка виконує роль дзеркала для відображення і руху світла. Бронепокров, кевлар або сталевий дріт служать силовими елементами.
Зовнішня захисна оболонка LSZH дає можливість прокладати кабель в будинках або офісах, в разі загоряння вона не димить і не виділяє токсичних речовин. Тендітна структура кабелю надійно захищена і не боїться ударів, скручування або розтягування.
У FTTH волоконно оптичному кабелі кількість волокон залежить від проекту мережі, тобто від її топології та кількості приймально-передавальних вузлів. На практиці найчастіше застосовуються:

  • кабель FTTH 1 волокно;
  • кабель FTTH 2 волокна;
  • кабель оптичний FTTH 4 волокна.

Пасивні мережі на основі оптоволоконного кабелю FTTH визнані довговічними і високою швидкістю передачі сигналу. Вигоди використання мережі FTTH:
висока надійність мережі завдяки технічним параметрам кабелю і відсутності необхідності використовувати дистанційне харчування;
легко здійснити перекомутацію мережі за рахунок встановлення заново кросового обладнання;
просто вибудувати паралельну мережу і можна відмовитися від реверсного каналу.
Ціна на оптоволоконний FTTH кабель вище на 20% в порівнянні з FTTС кабелями, але різницю можна компенсувати за рахунок раціонального вибору додаткового обладнання.